Pusledukken

Jeg ønskede mig inderligt en Pusledukke som barn, men fik aldrig det ønske opfyldt.

Jeg købte min første pusledukke i 2008. Men først i 2010 begyndte jeg at samle og ret hurtigt voksede samlingen. Mange er blevet solgt videre og i dag har jeg ca. 50 stykker tilbage.

De første Pusle-dukker kom i 1968. De er produceret af det italienske firma "Ratti", og er mærket i nakken med en cirkel med 3 rotter og navnet "Ratti, Italy".

Det danske firma "Algrema" købte rettighederne til dukken og indhentede tilladelse til at opkalde dukken efter barnestjernen Pusle Helmuth.

Algrema står bag produktionen af den anselige garderobe, der blev lavet til dukken og mange samlere anser kun dette tøj for at være det originale, til trods for at flere firmaer produserede tøj der passer til Pusle. Det meste af tøjet fra Algrema har dess. nr.

Nogle år senere - omkring 1972 - blev produktionen overtaget af "Mattel". Disse dukker er mærket "S.P.A. Mattel". Her opleves en kvalitetsforringelse af håret på mange af dukkerne.

I 1969 kom en smilende , rødhåret og fregnet dukke der herhjemme blev solgt som "Pippi". I Norge havde importøren "Willi Møller" rettighederne til denne dukke, der med andre hårfarver blev solgt som Tjorven; en anden Astrid Lindgren figur fra "Vi på Krageøen".Den danske konfektionsfabrik AM konfektion producerede tøj til den norske Tjorven.

I 1969 kom Pusles "Lillebror" til - denne dukke er dansk produceret."Bobo" der passer tøj med Lillebror, er opkaldt efter Hakon Mielches barnebarn kom året efter og er til gengæld produceret i Italien. Begge er "rigtige" drengedukker.

1972 kom også den mørke Pusledukke Maria til. De figurerer alle på Algremas reklamer for tøjet. Puslefamilien rummer deuden flere tvillingedukker produceret af Ratti, men dem har jeg fravalgt i min samling.   

Del siden