I slutningen af 1957 udkom en række påklædningsdukker med danske stjerner.
En erhvervsmand fra Herning fik ideen til at lave en serie påklædningsdukker med magneter, så dukken kunne stå oprejst med flere lag tøj på uden de sædvanlige ”hængsler/stropper”.
Ideen blev patenteret og der blev lavet tre fiktive dukker, som blev præsenteret for skuespillerinderne Helle Virkner, Birgitte Reimer og sangerinden Birthe Wilke.
De tre indgik en aftale om at stå model til en påklædningsdukke, der svarede til de fiktive dukker, og for hver solgt dukke skulle der gå 2 øre til Dansk Skuespillerforbunds hjælpefond.
Det var hensigten at flere stjernedukker skulle følge, bl.a. Lise Ringheim og en serie med refræn-sangerinder samt en udenlandsk serie; men af ukendte årsager, blev det kun til de tre ovennævnte.
Dukkerne blev solgt i en flot dobbeltfløjet foldemappe i pap med et lille bære-håndtag.
På mine omslag fremgår det, at det ene er solgt til 3 kr., de to andre 4,50 kr.
Mappen indeholder en filmstjerne med tilhørende skyggedukke; her menes den fiktive dukke, der står i nøjagtig samme statur, så de passer tøj sammen.
Dukkerne er lavet af meget tykt pap med ståstand og en meget kraftig magnet placeret på ryggen.
I mappen fulgte også et reklametøjark fra en af Hernings trikotagefabrikker, foruden en lille pakke med magneter samt en indlægsseddel med vejledning i, hvordan man efter at have klippet tøjet ud skulle placere magneterne, så tøjet blev hængende på dukken uden hjælp fra stropper.
I Dansk Familieblad var der samtidig i flere numre omkring årsskiftet 1957/58 en reklame fra en af trikotagefabrikkerne med en konkurrence, hvor 50 heldige piger hver uge igennem en kortere periode i begyndelsen af 1958 kunne vinde en af stjernedukkerne.
I det følgende år blev flere tøjark udgivet til hver af dukkerne. Der reklameres for at der til hver dukke var i alt 5 tøjark.
De supplerende ark kunne købes i legetøjsforretningerne. Jeg har set nogle af disse ark og har i det nedenstående forsøgt at rekonstruere arkene så godt jeg kan, med det tøj jeg er i besiddelse af.
Jeg er af den opfattelse at der er lavet to ark til hver af stjernedukkerne og to ark til skyggedukkerne, da der ses tydelig forskel på, hvor meget der er gjort ud af det rent tegneteknisk på de forskellige ark.
Desværre er min samling ikke komplet.
Der er tidligere lavet en del research på de nærmere omstændigheder omkring produktionen af disse dukker uden det store held.
Tegneren anses for at være Max Weihrauch. Han var i mange år illustrator for Dansk Familieblad; jeg viser lidt eksempler på disse.
Mere tekst under billederne.